Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bude vracet uprchlíky. Dohody už uzavřelo se Španělskem a Řeckem, jedná s Itálií

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německo se po Španělsku dohodlo i s Řeckem na smlouvě o vracení migrantů, kteří před příchodem do Německa požádali o azyl v jiné zemi EU. V plném proudu jsou rozhovory s Itálií. Kancléřka Angela Merkelová dala podle agentury DPA najevo, že se v případě nutnosti do nich osobně zapojí.

"Tato dohoda (s Řeckem) je bezprostředně před uzavřením," uvedla mluvčí německého ministerstva vnitra. Dojednána byla ve čtvrtek večer. Už zbývá jen jedna korespondence, žádné podrobnosti ale mluvčí uvést nechtěla.

Rozhovory s Itálií postoupily na ministerskou úroveň. "Vycházíme z toho, že takovéto ujednání (o vracení migrantů) bude dosaženo i s Itálií," konstatovalo německé ministerstvo vnitra.

Dohoda, kterou Berlín s Madridem uzavřel minulý týden v pondělí, vstoupila v platnost v sobotu. Předpokládá, že Německo může do 48 hodin vracet migranty, kteří už podali žádost o azyl ve Španělsku. Dohoda s Aténami se týká osob zadržených na rakousko-německých hranicích, které předtím už požádaly o azyl v Řecku. I tito lidé mohou být posláni zpět do 48 hodin.

Španělsko žádnou protislužbu oplátkou od Německa nepožadovalo. Itálie a Řecko však chtěly, aby Německo od nich přebíralo další příchozí migranty. Německý ministr vnitra Horst Seehofer to však odmítl.

Témata:  Německo Řecko uprchlíci Španělsko Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy