Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Istanbulem otřásl teroristický útok. Explodoval policejní autobus

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Istanbul - Historickým centrem Istanbulu otřásl v úterý ráno výbuch. Zatím neznámí útočníci si za cíl vybrali policejní autobus. Na místě je zástup sanitek. Exploze podle nejnovějších zpráv zabila 11 osob a 36 lidí je zraněno.

Istanbulský guvernér Vasip Şahin řekl novinářům, že mezi mrtvými je sedm policistů a čtyři civilisté. Tři zranění jsou v kritickém stavu.

Silná nálož byla umístěna v zaparkovaném autě a odpálena byla na dálku ve chvíli, když kolem projížděl autobus s policisty. Místo je ve čtvrti Vezneciler na křižovatce poblíž Istanbulské univerzity, na níž dnes byly kvůli atentátu zrušeny zkoušky.

Krátce po výbuchu, který autobus převrátil a poničil blízké domy, byla z místa podle turecké tiskové agentury Anadolu slyšet střelba. Policisté začali evakuovat nejbližší budovy a pátrali po dalších náložích. Pyrotechnici na místě nechali vybuchnout podezřelé vozidlo, obchody zůstaly zavřeny.

Turecko je v poslední době cílem vlny útoků, které mají na svědomí buď separatističtí Kurdové ze Strany kurdských pracujících (PKK) či radikálové IS. Guvernér Şahin novinářům neodpověděl na dotaz, kdo by mohl za dnešním útokem být. Na policisty a vojáky nejčastěji míří PKK v odvetě za obnovené tažení armády proti Kurdům.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Turecko policie Turecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy