Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v Indii mají přes tři sta obětí, tisíce lidí jsou uvězněny

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Jihoindický stát Kérala se potýká s katastrofálními důsledky povodní způsobených monzunovými dešti, které mají na svědomí už přes 350 mrtvých.

Tisíce lidí, které velká voda uvěznila, čekají na pomoc v zaplavených domech. Do masivní záchranné operace se zapojily stovky lodí, desítky vrtulníků a armáda. Na místo dorazil i indický premiér Naréndra Módí.

Záplavy z domovů vyhnaly už přes 300.000 lidí, kteří našli dočasnou střechu nad hlavou ve 2000 provizorních ubytovnách. Podle místních médií úřady nezvládají vyřizovat všechny žádosti o pomoc a opakovaně apelují na centrální vládu, aby do oblasti vyslala další záchranné týmy. Navzdory všem snahám během se během posledních 24 hodin zvýšila bilance obětí o 27, uvedl dnes podle agentury DPA šéf krizového štábu. V pátek úřady hlásily 324 mrtvých.

Jen během pátku se na záchranné operaci podílelo asi 1300 záchranářů se čtyřmi stovkami lodí a 30 vrtulníky. Do bezpečí převezli 82.000 obyvatel.

V Kérale se z břehů vylilo více než 40 toků a voda prolomila přes 80 hrází. Na mnoha místech se z ulic staly divoké řeky a hladina vystoupala tak vysoko, že voda dvoupatrové budovy zaplavila až po střechu. Právě na střechách hledají lidé poslední útočiště.

Témata:  Indie povodně v Indii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy