Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci našli v hrobce 3200 let starý sýr

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Záhadná bílá hmota nalezená v hrobce starosty antické egyptské metropole Mennofer je ve skutečnosti sýr starý přes 3200 let.

Po pečlivé analýze k tomuto závěru dospěli italští a egyptští vědci, informovala dnes zpravodajská společnost BBC. Mohlo by se jednat o pozůstatek nejstaršího sýra, s jakým se kdy archeologové setkali.

"Analyzovaný materiál je pravděpodobně nejstarším archeologickým pevným zbytkem sýra, jaký byl dosud nalezen," napsal v nedávno publikované studii chemik z univerzity v italské Catanii Enrico Greco, který na rozboru antického sýra spolupracoval s kolegy z Káhiry. Jejich zjištění jsou o to zajímavější, že až dosud se žádné důkazy o produkci sýra ve starověkém Egyptě neobjevily, napsala BBC.

Tajemná hmota byla nalezena v hrobce starosty starověkého města Mennofer v oblasti dnešní Káhiry, které bylo metropolí úrodné delty Nilu. Hrobku starosty Ptahmese objevili badatelé už v roce 1885, následně však byla na dlouhý čas zapomenuta. Až v roce 2010 ji znovu prozkoumali francouzští archeologové. Vykradači hrobů už z místa zřejmě některé předměty odnesli, zůstalo zde však několik hliněných nádob, přičemž v jedné z nich byl prastarý sýr.

Témata:  Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy