Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie je povodněmi zdevastovaná. Stovky mrtvých, hrozí epidemie

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Katastrofální povodně a sesuvy půdy si na jihu Indie vyžádaly už přes 400 mrtvých. Škody jsou předběžně vyčísleny na tři miliardy dolarů (67,6 miliardy Kč). Prezident Miloš Zeman svému indickému protějšku Rámovi Náthovi Kóvindovi dnes zaslal kondolenční telegram.

Nejsilnější monzuny za poslední století zasáhly tropický stát Kérala, kde rychle stoupající hladina vody začátkem srpna nedala mnoha lidem šanci uniknout. 

Dnes začala voda opadat a odhaluje nová těla obětí. Vojenské vrtulníky a lodě pokračují v pátrání po přeživších a rozvážejí pitnou vodu a potraviny. Zhruba 1,2 milionu lidí se před záplavami muselo uchýlit do 5645 záchranných středisek a táborů.

Největší obavy nyní vzbuzuje kontaminace vodních zdrojů a špatná hygiena, které by mohly přispět k šíření nakažlivých nemocí. Úřady už proto v táborech zahájily distribuci léků a dezinfekčních prostředků. Zničeny jsou desítky tisíc kilometrů silnic, spadlo i 134 mostů.

"Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast vám i rodinám obětí," uvedl prezident Zeman v kondolenčním telegramu.

Témata:  povodně v Indii Indie povodně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy