Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu zachvátila epidemie spalniček. S nemocí bojují desetitisíce lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kodaň - Během první poloviny letošního roku se v Evropě nakazilo spalničkami přes 41 tisíc dětí a dospělých. 37 případů skončilo úmrtím. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO).

Za celý loňský rok evidovala WHO v Evropě 23.927 nemocných a předloni 5273. "Po nejnižším počtu případů v roce 2016 zažíváme dramatický nárůst případů infekce a rozšířeného propuknutí nemoci," řekla dnes regionální ředitelka WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová.

Vyzvala 53 evropských členských států WHO k přijetí rozsáhlých opatření, která by dalšímu šíření onemocnění zabránila. "Dobré zdraví pro všechny začíná u očkování," řekla.

Více než polovina onemocnění spalničkami letos byla zaznamenána na Ukrajině (přibližně 23.000 případů), protože kvůli tamním konfliktům bylo přerušeno rutinní očkování a dohled. Více než 1000 nakažených bylo hlášeno i z Francie, Gruzie, Řecka, Itálie, Ruska a Srbska, uvedla WHO.

Zvýšený počet případů spalniček zaznamenalo v poslední době i Česko. Od ledna lékaři evidovali 146 nemocných.

Virus se přenáší kapénkovou infekcí, od nakažení k propuknutí nemoci dochází průměrně za 13 dní. Onemocnění se projevuje horečkou až 40 stupňů, rýmou, kašlem a zánětem spojivek. Čtvrtý den při horečce se postupně objevuje až splývavá vyrážka nejprve za ušima, na obličeji, poté postupuje na krk, trup a končetiny a shodně také pak postupně ustupuje. Vyrážka přetrvává obvykle pět dní. 

Témata:  Spalničky nemoc zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy