Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo chce zničit Evropu? Analýza přinesla překvapivou odpověď

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

V červnu 2018 řekl ruský prezident Vladimír Putin při příležitosti své návštěvy Vídně, kde se setkal mimo jiné také se svým rakouským protějškem Alexanderem Van der Bellenem, že Moskva nemá žádný zájem na tom rozložit EU, neboť pro dobrou ekonomickou spolupráci potřebuje silnou a jednotnou Evropu. Říká však pravdu, anebo jsou skutečně některá tvrzení ve vztahu k Rusku přehnaná? A je Rusko skutečně jediným, kdo rozkládá EU? Odpovědi na tyto otázky poskytl server Orientalreview.org.

Obecně vzato lze říci, že v Evropě přetrvávají ve vztahu k Rusku obavy. Mnoho lidí věří, že se jí snaží destabilizovat a polarizovat. V drtivé většině britských médií se psalo, že Rusko stojí za vraždou ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, útokem nervovým plynem novičok na bývalého ruského špióna Sergeje Skripala a jeho dceru Julii a za sestřelením malajského letadla. A přitom nic z toho nebylo zcela potvrzeného, a tím pádem se jedná pouze o spekulace. V některých případech bylo dokonce potvrzeno, že se jednalo o uměle vykonstruované kauzy.

Tímto samozřejmě nikdo netvrdí, že Rusko nemá žádný podíl na těchto tragédiích a na hybridní válce vůči Evropě. Nicméně pokud mluvíme například o letu Malaysian Airlines, tak sama malajská vláda jasně deklarovala, že neexistují žádné jednoznačné důkazy potvrzující ruský podíl na leteckém neštěstí. Posléze došlo k vraždě ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka v Kyjevě, na níž se mělo podílet Rusko. Západní média se toho okamžitě chytla! Později se však ukázalo, že vražda byla pouze zinscenovaná, a že Babčenko žije. I v kauze Skripala přetrvávají jisté pochybnosti, a přesto automaticky většina zemí světa reagovala vyhoštěním několika ruských diplomatů.

Nicméně vraťme se k tématu, a to k ruským spiknutím vůči Evropě. Když se nad tím pořádně zamyslíme, tak uvidíme, že drtivá většina varování před snahami Kremlu ovlivňovat volby v demokratických zemích a ničit jednotu EU pochází právě z Velké Británie, země připravující se na vystoupení z tohoto svazku. Proč tomu tak je? S největší pravděpodobností se britská vláda v souvislosti s referendem o brexitu, v němž počítala s negativním výsledkem, obává, že se po vystoupení stane snadnou kořistí ze strany ruské propagandy.

Obvinění Ruska ze snah o destabilizaci Evropy byla často slyšena ze strany vrcholných představitelů britské tajné služby, jakož i mluvčího Evropské rady pro zahraniční vztahy ECHR. U nich existuje shoda, že se jedná o celoevropskou síť podvratných organizací snažících se zničit jednotu v rámci Evropy, EU a NATO. A přitom paradoxně je to sama Velká Británie, kdo poškozuje jednotu EU. Jak? No, přeci brexitem, který si sama odhlasovala, a na kterém se pořád nedokáže s Bruselem spolehlivě dohodnout.

Kdo chce Evropu destabilizovat? Trochu jiný pohled na věc

Pokud jde o protiruské postoje, tak ty jsou slyšet nejvíc ze strany Velké Británie a Polska. Nikdo by si asi nedokázal představit méně odlišné země, které ale přeci mají hodně společného. Polsko i Británie, ač jsou ve své podstatě nejvíc rusofobní, samy EU nejvíc škodí. Británie tím, že chce vystoupit, a Polsko svým odmítavým stanoviskem k jednotné migrační politice. Čili ten, kdo chce destabilizovat Evropu, není pouze Rusko, ale i Polsko a Británie. Polsko se dožaduje náhrady škody ve výši 17 miliard euro ročně od Německa, ač je samo čistým příjemcem rozpočtu EU, a Británie se momentálně dohaduje s Bruselem o jejím obchodním ostavení po brexitu. Tak kdo tedy vlastně chce EU zničit?

A nyní přichází na řadu další spojenec Evropy, a to Spojené státy americké. Vždyť je to americký prezident Donald Trump, kdo vede obchodní válku, a to nejen s Ruskem, Čínou, Íránem, ale dokonce i s Evropou. 

Ano, Rusko a Čína zůstávají autoritářskými režimy a pro Evropu nejsou dobrými partnery, leč zpřetrhat s nimi veškeré obchodní vztahy by bylo katastrofální. Jenomže kdo jim dal do rukou tu moc? Ne jen ony samy, ale americký prezident Donald Trump a EU opouštějící Velká Británie. Moskva momentálně využívá situace, kterou sama svou hybridní válkou vyvolala, ale nakonec v přímém důsledku ten, kdo jí nahrává, jsou Britové, kteří proti ní nejvíc brojí.

A proto je nejlepší cestou se spíše snažit najít onu jednotu v rámci Evropy. Jedná se především o Londýn, která by se měla snažit najít nejlepší možný konsensus při vyjednávání o jejím postavením mimo EU. Pokud by se izolovala, ztratila by důvěryhodnost ze strany svých zahraničních partnerů, a pak by jí skutečně nakonec nezbylo, než se začít orientovat výhradně na Rusko a Čínu. I v Polsku by bylo dobré, kdyby se k moci dostala opozice, a vylepšilo se tak jeho postavení v rámci EU, která jej delší dobu kritizuje kromě odmítání jednotné azylové politiky také z podrývání principů nezávislé justice.

Když se teď vrátíme k USA, tak tam je situace horší. Donald Trump totiž v prezidentských volbách 2016 nečekaně porazil favorizovanou kandidátku Hillary Clintonovou a tím pádem se do Bílého domu dostala osoba bez politických zkušeností. I z tohoto důvodu lze konstatovat, že tím, kdo má šanci zachránit Evropu před ruským vlivem, tak je to příští americký prezident, pokud samozřejmě Trump nevyhraje znovu.

Témata:  EU Evropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy