reklama

Maas se stal prvním šéfem německé diplomacie po více než čtvrt století, který dějiště nacistických zločinů na území Polska navštívil, uvedla agentura AP. 

"Naplněni smutkem a studem se skláníme před ženami, muži a dětmi, jichž byly miliony vražděny národními socialisty zde a na dalších místech. Z odkazu těchto obětí povstává německá odpovědnost hájit nenarušitelnou lidskou důstojnost - vždy a všude. Tahle odpovědnost nemá konce," napsal Maas do osvětimské pamětní knihy. Během návštěvy jej doprovázel jeden z polských přeživších Marian Turski. 

Vztahy Polska a Německa se zkomplikovaly po předloňském nástupu nacionalistické vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost, která přišla s požadavkem na odškodnění od Německa za válečné ztráty. 

Na dnešním jednání se podle Maasova vyjádření řešila zejména témata důležitá pro budoucnost EU, v jejímž zájmu jsou dobré vztahy Německa s Polskem. "Potřebujeme Polsko jako velmi důležitou součást EU, proto jednáme o řadě témat, která se týkají právě unie," řekl polský ministr podle agentury PAP. Otázka válečných reparací podle Czaputowicze nebyla na pořadu jednání.