Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Janově se může zřítit další část mostu

zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
Foto: Reprofoto

Janov - Komise expertů dospěla k závěru, že Morandiho most v italském Janově musí být co nejrychleji zbořen, anebo zpevněn. Hrozí totiž, že se zřítí i jeho další část. Byla zjištěna koroze na pilíři číslo 10, který drží východní část mostu.

Přinejmenším východní část dálničního mostu, v jehož troskách zemřelo 43 lidí, je velmi nebezpečná a musí se buď zbourat, nebo co nejdříve zpevnit a zajistit. Řekl to dnes architekt Roberto Ferrazza, šéf vládní komise expertů

Příčiny zřícení jeho části nejsou zatím známy, nejčastěji se ale hovoří o konstrukčních vadách a nedostatečné údržbě. Italský týdeník L'Espresso v pondělí napsal, že několik techniků letos v únoru zjistilo, že koroze nosných lan most oslabila až o 20 procent. 

Policie dnes zasahovala v sídle firmy Autostrade per l'Italia, aby zajistila příslušnou dokumentaci pro vyšetřování příčin pádu janovského mostu.

Firmu, která v zemi provozuje asi 3000 kilometrů dálnic, italská vláda viní z toho, že nezajistila dostatečnou údržbu tohoto dříve velmi frekventovaného dálničního mostu.

Témata:  Itálie zřícený most v Janově (14.8.2018)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy