reklama

Tajani to dnes řekl v souvislosti s migranty na lodi italské pobřežní stráže, která kotví na Sicílii a které italská vláda odmítá pustit do země bez slibu, že jí s nimi unijní státy pomohou. "Kdyby země EU schválily návrh Evropského parlamentu na reformu dublinského systému, neřešili bychom teď problém lodi Diciotti," uvedl předseda europarlamentu.

Země V4 kritizoval za jejich neochotu přijímat migranty na základě unijních kvót. "Solidarita není jednosměrná, když opustily diktatury, dostaly pomoc od Evropy, a nadále ji přijímají," uvedl Tajani v narážce na země Visegrádu, které do unie vstoupily po pádu komunistických režimů.

Podle Tajaniho by státy, které nepřijmou zodpovědnost a solidaritu za řešení migračního problému, měly být potrestány. Finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl, prosazuje i francouzský prezident Emmanuel Macron. Letos v červnu prohlásil, že je pro sankce pro případ nesolidárnosti a pro to, aby financování strukturálních fondů bylo podmíněno i tímto ohledem.

Tajani dnes agentuře ANSA řekl, že bude pokračovat v boji za migrační solidaritu i na dalším summitu EU, neformální vrcholná schůzka se koná 20. září ve Vídni, pravidelný summit pak v říjnu v Bruselu.