reklama

Rozhovory podle agentury TASS trvaly déle než pět hodin a byly prvním americko-ruským setkáním na tak vysoké úrovni od červencového summitu, který se konal v Helsinkách.

Bolton oznámil, že předmětem jednání bylo také postupné stažení Íránu ze Sýrie. Podle agentury RIA Novosti se obě strany shodly na obnově komunikačních linek mezi ministerstvy zahraničí a obrany obou zemí. Patrušev témata rozhovoru s Boltem shrnul jako jednání o Sýrii, Ukrajině a kybernetické bezpečnosti.

Problém údajného ruského vměšování do prezidentských voleb v USA podle Boltona znemožnil dohodnout se na společném prohlášení obou stran. "Řekl jsem jasně, že nebudeme tolerovat žádné vměšování do voleb v roce 2018 a že jsme připraveni tomu zabránit," vysvětlil Bolton. Patrušev ale uvedl, že žádné obvinění proti Rusku nepadlo.

Patrušev sdělil, že se podařilo dosáhnout širší dohody o obnově kontaktů mezi náčelníky generálních štábů obou armád a že pozval Boltona a jiné americké představitele do Ruska k dalším rozhovorům. Jejich datum zatím stanoveno není.

Mluvilo se i o obnovených amerických sankcích proti Íránu. Patrušev podle Boltona nežádal pro Rusko žádné výjimky. "Sankce budou zavedeny, to je jasné," sdělil Bolton na tiskové konferenci.

List The Wall Street Journal (WSJ) otiskl Boltonovo dřívější prohlášení, v němž poradce tvrdí, že nové sankce budou přísnější než ty před rokem 2015 a že nebudou uděleny téměř žádné výjimky. USA obnovují sankce po letošním odstoupení od dohody o íránském jaderném programu z roku 2015, kterou prezident Donald Trump ostře kritizoval od své kampaně.

"Nezastavíme se tam, kde byly sankce v roce 2015, naším cílem je neudělit žádné výjimky," citoval WSJ Boltona.