reklama

"Naše krávy žijí od poloviny července o seně sklizeném v červnu, víc trávy už není," řekl agentuře AFP zemědělec z východu Francie Jean-Guillaume Hannequin. Zástupce předního odborového sdružení FNSEA Patrick Bénézit uvádí, že je situace ve Francii srovnatelná s rekordní vlnou veder z roku 2003. "Na mnoha místech, včetně Francouzského středohoří, tedy vodojemu Francie, na druhý senoseč nedošlo, je to velmi znepokojivé," řekl.

Švédsko podle federace zemědělců (LRF) zažívá nejhorší krizi za více než 50 let. Hlavní ekonom tamní vládní agentury pro zemědělství Harald Svensson předpovídá, že nedostatek krmiva se začne brzy projevovat, protože většina zemědělců v létě krmila zvířata z rezerv, které byly určeny na zimu.

Nedostatek srážek letos v létě trápí i Českou republiku, kde aktuálně platí stav sucha na 92 procentech území. Nejhůře jsou na tom místa na severu jižní Moravy a Vysočiny, a také východní a severní Čechy. "Na většině území je kondice vegetace o deset až 25 procent a místy i o 35 procent horší, než je pro toto období obvyklé," řekl ČTK bioklimatolog Miroslav Trnka.

Kvůli nedostatku trávy V Británii výrazně klesla produkce mléka. V Dolním Sasku, které patří k nejvýznamnějším zemědělským regionům Německa, rovněž panuje nervozita ohledně produkce krmiv. Ta je nyní oproti průměrnému roku o 40 procent nižší.

Kvůli vyšším cenám krmiva se hospodářská zvířata posílají na jatka dřív, než je obvyklé. Například Británie v červenci zaznamenala meziroční nárůst počtu porážek skotu o 18 procent. Řada chovatelů ve Francii, kde má na porážky prakticky monopol skupina Bigard, se obává, že situace povede k propadu výkupních cen. "Máme strach, že využijí sucho, aby naše zvířata kupovali ještě levněji, ačkoli už teď máme co dělat, abychom vyžili," řekl agentuře AFP jeden z nich, který si ale přál zůstat v anonymitě.

Kvůli cenám krmiv také zřejmě bude dražší výroba mléka. Evropská komise (EK) v reakci na současný vývoj slíbila zemědělcům jak finanční, tak legislativní podporu. Například švédská vláda už ve snaze zabránit hromadnému posílání zvířat na jatka uvolnila finanční pomoc na nákup krmiv o objemu v přepočtu tří miliard korun.