Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud jihokorejské exprezidentce ještě zpřísnil trest, z vězení se dostane v 99 letech

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: Korea.ne

Soul - Jihokorejský odvolací soud o rok zvýšil trest pro exprezidentku Pak Kun-hje (66). Za zneužití pravomoci, vydírání a korupci si tak odpyká 25 let. V jiné kauze dostala osm let, za mřížemi si tedy celkem odsedí 33 let.

V centru skandálu, který vypukl v roce 2016 a v březnu 2017 připravil Pak Kun-hje o prezidentský úřad, stála její důvěrnice Čche Son-sil. Ta letos v polovině února dostala 20 let vězení.

Čche Son-sil byla uznána vinnou z toho, že využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím.

Aféra se týkala i společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl ale překvapivě propuštěn.

Kromě trestu 25 let vězení musí exprezidentka zaplatit pokutu 20 miliard wonů (400 milionů korun). Letos v červnu jiný jihokorejský soud odsoudil Pak Kun-hje k osmi letům vězení za zneužití fondů tajných služeb a za nedovolené ovlivňování voleb. Oba tresty se sčítají, takže bývalá prezidentka má za mřížemi strávit 33 let.

Témata:  Pak Kun-hje 1 Jižní Korea korupce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.