Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedaleko Berlína hoří les, kouř zahalil silniční tahy

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Jihovýchodně od Berlína hoří les. Kouř zahalil silniční tahy a byl patrný i v metropoli. Ze tří vesnic bylo evakuováno 540 lidí. Hasiči se mimo jiné pokoušejí vykácet pruhy lesa, aby zabránili šíření plamenů, a do hašení se zapojily vrtulníky.

Podle DPA není jasné, kdy se požár zuřící na ploše kolem 400 hektarů podaří více než 600 nasazených hasičů a vojáků zlikvidovat.

Původně pětihektarový požár propukl nedaleko městečka Treuenbrietzen asi 50 kilometrů od Berlína už ve čtvrtek odpoledne. V noci na dnešek vítr rozfoukal plameny na stovky hektarů a také kouř, který obtěžoval i obyvatele Berlína. Obyvatelé některých čtvrtí byli vyzváni, aby neotvírali okna.

Zásah komplikuje skutečnosti, že v lese jsou zbytky nevybuchlé munice a hasiči se tam nemohou volně pohybovat. Munice pochází z doby působení sovětské armády v někdejším komunistickém Východním Německu.

"Mám velký respekt před hasiči, kteří tu teď jsou a riskují své životy. Víme, že v lese se povaluje munice," citovala agentura Reuters místního politika Günthera Baaskeho, podle něhož byly slyšet i výbuchy.

Menší požár se ve čtvrtek rozhořel i v blízkosti toho hlavního, a sice u okraje městečka Jüterbog, v oblasti někdejšího vojenského výcvikového prostoru. Také zdejší půda je zamořena municí, což práci hasičů komplikuje. Na okraji Jüterbogu i v samotném městě hořelo už v uplynulých dnech a existuje podezření, že požáry byly založeny úmyslně.

"Naším cílem zůstává ochránit evakuované obce před plameny," řekl zástupce postiženého okresu Christian Stein. Evakuovány byly obce Frohnsdorf, Klausdorf a Tiefenbrunnen.

Podle médií se plameny dostaly k některým domům na vzdálenost pouhých 100 metrů. Hasičům se však podařilo vesnice před ohněm ochránit. První evakuovaní se dnes mohli vrátit domů poté, co byla v poledne odvolána evakuace Frohnsdorfu. Oznámila to při návštěvě oblasti braniborský premiér Dietmar Woidke. Podle něj se však může zásah hasičů protáhnout i na několik dní. "Velkou starost nám dělá vítr," podotkl politik.

"Něco takového jsme nezažili ani za války," cituje deník Die Welt 76letou Anitu Biedermannovou, která byla mezi evakuovanými z Frohnsdorfu.

Témata:  Berlín Německo hasiči požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.