Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová migrační krize? Situace ve Venezuele je srovnatelná se Středomořím

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva/Caracas - Kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu uprchlo v posledních letech z Venezuely na 2,3 milionu lidí. Exodus migrantů z této země se blíží krizi srovnatelné s migrační vlnou ve Středomoří. Ve svém prohlášení to dnes podle agentury Reuters uvedla OSN.

Kvůli migrantům z Venezuely teď narůstá napětí v sousedních zemích. O situaci kolem migrační vlny mají příští týden v kolumbijské metropoli Bogotá jednat zástupci Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

OSN už dříve oznámila, že počty prchajících Venezuelanů jsou alarmující, a varovala před humanitární krizí v celé Jižní Americe.

Zpřísnění požadavků pro vstup do země tento měsíc schválily Peru a Ekvádor. Venezuelci tak nově pro překročení hranic musí mít platné pasy, doposud jim stačil jakýkoliv osobní doklad. Mnozí z nich pasy nemají, jeho získání je totiž složité a trvá i roky.

Podle mluvčího Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joela Millmana je nyní potřeba zmobilizovat finanční a další prostředky pro řízení migračního toku. "Tohle míří ke krizovému momentu, který jsme viděli v ostatních částech světa, především ve Středomoří," uvedl dnes Millman na tiskové konferenci.

Venezuela dříve patřila mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky, nedokázala se však vyrovnat s propadem cen ropy. Korupce a špatné hospodaření pod vedením socialistické vlády pak za posledních 20 let způsobily, že se země ocitla v zatím nejhorší ekonomické krizi. 

Témata:  Venezuela uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy