Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bojích v Jemenu zahynul vysoce postavený vůdce Al-Káidy

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Saná - Při bojích v Jemenu před týdnem zahynul Ghálib Zajdí, vysoce postavený velitel místní odnože teroristické sítě Al-Káida. Informovala o tom agentura AP.

Zajdí přišel o život při střetech s povstaleckými šíitskými bojovníky v centrální jemenské provincii Maríb. Na rebely v oblasti útočily i letouny koalice v čele se Saúdskou Arábií. Zajdí velel desítkám příslušníků Al-Káidy a v provincii Maríb se účastnil několika bitev proti povstalcům.

Jemen sužuje občanská válka od roku 2014. Proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná arabská koalice.

Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy. Al-Káidě se v důsledku chaosu podařilo v Jemenu získat větší moc, a to zejména na jihu země.

Témata:  Al-Káida AQAP Jemen

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.