Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mnangagwa složil přísahu a stal se prezidentem Zimbabwe. Čeká ho nelehký úkol

Emmerson Mnangagwa
Emmerson Mnangagwa
Foto: YouTube

Harare - Emmerson Mnangagwa (75) dnes složil přísahu, oficiálně se tak stal prezidentem Zimbabwe. Výsledek nedávných voleb zpochybnil opoziční kandidát Nelson Chamisa, který žádal nové hlasování. Ústavní soud ale jeho stížnost zamítl.

Mnangagwa přísahu složil na národním sportovním stadionu v Harare a ihned poté si vysloužil jásot přítomných, uvedla AP. Nyní ho čeká nelehký úkol, musí spojit národ, který byl hlasováním rozdělen, a zároveň znovu postavit na nohy neustále se zhoršující ekonomiku země, shodují se experti.

Mnangagwa zvítězil v prezidentských volbách a parlamentní volby, které se konaly ve stejný den, vyhrála Mnangagwova strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Vítěz voleb získal od voličů 2,46 milionu hlasů (50,8 procenta), zatímco pro Chamisu podle komise hlasovalo 2,15 milionu voličů (44,3 procenta).

Šlo o první volby v Zimbabwe po loňském sesazení Roberta Mugabeho, který zemi vládl od konce roku 1987. Mugabe odstoupil na nátlak armády a znovu už nekandidoval. Ve vedení země ho přechodně do prezidentských voleb nahradil Mnangagwa, který zemi slíbil demokracii. I ze zahraničí ale zaznívají obavy, zda tento slib dodrží.

Témata:  Zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy