Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Braniborsko bojuje s lesními požáry, možná jde o žhářství

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - V neděli večer vzplál les na někdejším cvičišti pro střelbu u německého městečka Jüterbog. Přes 300 hasičů dnes bojuje také s požárem nedaleko města Treuenbrietzen, který podle vyšetřovatelů mohli založit žháři. Obě města leží u Berlína.

Oheň se u Jüterbogu rychle rozšířil. Hoří nedaleko velkého požáru, který koncem minulého týdne postihl oblast o ploše kolem 400 hektarů poblíž města Treuenbrietzen. 

Na vojenském cvičišti u Jüterbogu hořelo už koncem července, řekl Raimund Engel, který je odpovědný za protipožární ochranu v lesích. V minulých dnech se požár opět rozhořel, patrně proto, že v půdě ještě zůstaly řeřavé uhlíky.

Podle místních úřadů není jasné, jak se situace bude dál vyvíjet, ale meteorologové na dnešek předpovídají silnější vítr. "Déšť bohužel není v dohledu," uvedla mluvčí zasaženého okresu Postupim-Mittelmark. S požáry v okolí Berlína podle ní budou hasiči bojovat ještě přinejmenším týden.

Při rozsáhlém lesním požáru u Treuenbrietzenu bojovalo s plameny od čtvrtka přes 3000 hasičů. Ještě dnes hasí hnízda řeřavých uhlíků v lesní půdě. Požár u Treuenbrietzenu založili žháři, uvedla DPA. Hořet totiž ve čtvrtek začalo zároveň na třech místech.

Témata:  Berlín požáry hasiči

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.