Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko v Sýrii něco chystá. Co na to USA?

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva – Ačkoliv ruský prezident Vladimír Putin v březnu letošního roku oznámil, že se Rusko ze Sýrie stahuje, přítomnost v zemi zatím stále udržuje. Zpravodajský server Al Monitor se domnívá, že se připravuje na další ofenzívu proti teroristickým skupinám.

Do boje proti teroristům

Server se domnívá, že se Rusko možná připravuje podpořit nové útoky syrské vlády proti teroristické skupině Džabat an-Nusra a dalším. V nadcházejících týdnech by se tak syrská armáda s podporou Ruska mohla pokusit dobýt Aleppa a možná i Rakku.

Rusko se podle něj bude soustředit na oslabení syrských ozbrojených skupin, které s an-Nusrou spolupracují. Jde sice o obtížný úkol, an-Nusra, která je odnoží al-Kajdy, by tím ale podle serveru značně utrpěla.

Jak připomíná, Rusko nikdy netajilo své úmysly bojovat proti an-Nusře a jejím spojencům, mezi které patří například skupina Ahrar aš-Šám. Rusko nyní bombardování těchto skupin s an-Nusrou spolupracujících sice přerušilo, aby jim dalo možnost od skupiny se distancovat, to se ale podle serveru zejména v případě Ahrar aš-Šámu neděje.

USA budou proti

To se ale zřejmě nesetká s příliš velkým pochopením ze strany Spojených států, které jsou ochotny spolupracovat i se skupinami, které s an-Nurou sympatizují. Podle serveru by to mohlo ohrozit vztahy mezi oběma velmocemi, které v zatím v Sýrii spolupracovaly na vyjednání příměří.

Server se domnívá, že by Spojené státy místo toho měly přijmout nabídku Ruska na spolupráci v boji proti an-Nusře a Islámskému státu, čímž by i mohly v budoucnu případně ovlivnit, proti kterým rebelským skupinám Rusko zasáhne. USA ale tuto spolupráci zatím odmítly.

Rusku ale postupně dochází trpělivost a může tak dojít k tomu, že proti Rakce a Aleppu vytáhne spolu se syrskou armádou bez podpory USA. To by pro Spojené státy znamenalo velkou ránu, protože by raději viděly tato města pod kontrolou Kurdů a dalších skupin, které podporují.

Konec spolupráce s teroristy

Spojené státy se navíc podle serveru potýkají s problémy v rámci své aliance s Tureckem, kterému se nelíbí, že Syrské obranné jednotky mají příliš velký podíl kurdských jednotek, ačkoliv jde o nejefektivnější bojovníky proti Islámskému státu v zemi. Turecku také vadí, že ačkoliv jako sousedící stát čelí přímým důsledkům syrského konfliktu a následné krizi, nemá příliš velké slovo v tom, jak se bude celá situace dále vyvíjet.

Server také varuje před názorem některých předních představitelů Washingtonu, že by Spojené státy měly ještě více podpořit opoziční skupiny, které by pak podle nich necítily potřebu s an-Nusrou spolupracovat. Takové smýšlení je ale podle serveru scestné a vedlo by jen k další eskalaci a posílení teroristických ideologií.

Na závěr server dodává: „Spojené státy by měly koordinovat své vojenské operace s Ruskem, aby dovedly události v Aleppu a celé Sýrii ke konci; vyhnout se sektářským tendencím a pletkám, které Sýrii roztrhaly na kusy; a nadobro zavrhnout zmatené argumenty, které volají po tolerování spojenců al-Kajdy."

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Syrská krize USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.