reklama

Na takzvanou rekreační poukázku v hodnotě maximálně 500 eur (12.870 Kč) by měli mít od příštího roku nárok pracovníci u těch zaměstnavatelů, kteří mají alespoň 50 zaměstnanců. Z uvedené hodnoty poukázky firma podle předlohy zaplatí 55 procent, na zbytek přispěje pracovník. Částka by nepodléhala dani z příjmů ani povinným odvodům. Příspěvek na rekreaci bude podle odhadu moci získat 60 procent z více než dvou milionů pracovníků na Slovensku. 

"Každý zaměstnanec bude mít možnost mít poukaz, který v první etapě bude možné použít na území Slovenské republiky. Mým snem je, abychom měli rekreační síť jako mají Rakušané," řekl Danko. Dodal, že nárok na rekreační poukázky, které se stanou obdobou již dlouhou dobu používaných stravenek, získají také vojáci či policisté.

Zavedení rekreačních poukázek do praxe podpořili Marek Harbuľák, šéf Svazu cestovního ruchu Slovenska, i Vladimír Soták, předseda sdružení firem, které zaměstnávají více než 500 pracovníků. Počet ubytovaných hostů na Slovensku loni sice dosáhl nového rekordu, ještě vyššího růstu počtu turistů než Slovensko nicméně mělo 20 evropských zemí.