Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti OSN sepsali ostrou zprávu o konfliktu v Jemenu, kritizují mezinárodní koalici

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná/Ženeva - Bojové akce v Jemenu, které řídí mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií, by mohly být považovány za válečné zločiny. Civilisty ohrožují ale i šíitští povstalci. Stojí to v nové zprávě expertů OSN.

Informace o situaci v Jemenu dnes zveřejnili odborníci, které pověřila Rada OSN pro lidská práva vyšetřováním. Zpráva vychází před mírovými rozhovory mezi jemenskou vládou a šíity, jež OSN svolala do Ženevy na 6. září.

Letadla arabské koalice při svých operacích útočí na tržiště, svatební shromáždění nebo rybářské lodě. Koalice navíc zavedla omezení pro některé přístavy v Rudém moři a na letišti v Saná, což blokuje plynulé zásobování civilistů. Inspekce v přístavu Hudajdá podle zprávy zpomalují komerční zásobování, i když OSN ani koalice při prohlídkách neobjevily žádné zbraně pašované do Jemenu.

V zemi se ocitlo na pokraji hladu 8,4 milionu lidí, uvádějí experti. "Většinu civilních obětí mají na svědomí koaliční nálety. V minulých třech letech při nich byly zasaženy obytné čtvrtě, tržiště, pohřební a svatební shromáždění, věznice, civilní lodě i zdravotnická zařízení," stojí ve zprávě.

"Zástupci jemenské vlády a koalice, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, mohli útoky porušit principy rozlišování cílů, přiměřenosti a prevence, což může být považováno za válečný zločin," dodává zpráva, podle níž byl sestaven seznam podezřelých. Stojí v ní také, že obě strany konfliktu najímají do bojů děti ve věku od 11 do 17 let.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army Saúdská Arábie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy