Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se připravuje na velké armádní manévry, blíží se akce Východ 2018

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Manévrů Východ 2018 (Vostok 2018) se od 11. do 15. září zúčastní 300 tisíc ruských vojáků a přes 1000 kusů vojenské techniky. Podle ministerstvo obrany půjde o největší armádní cvičení od roku 1981.

Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí ruská Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky. "V něčem zopakují Západ-81, v něčem ale budou mnohem rozsáhlejší," oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Kromě ruských jednotek se podle agentury Interfax zapojí i útvary mongolské a čínské armády. Cvičení zahájí řada přípravných akcí a čeká se i namátková kontrola nařízená prezidentem Vladimirem Putinem jako vrchním velitelem. 

Loni se velké vojenské cvičení Západ 2017 konalo na území Ruska a v Bělorusku a vyvolalo obavy ve státech NATO a zejména u některých ruských sousedů. Podle oficiální zprávy se ho zúčastnilo 12.700 vojáků, 250 tanků, 70 letadel a vrtulníků, 200 děl, minometů a protiraketových systémů a deset bojových plavidel. NATO ale tyto údaje zpochybnilo a označilo manévry za málo transparentní.

Témata:  Ruská armáda Sergej Šojgu Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy