Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes mělo platit nové příměří na Ukrajině, už více než 70krát bylo porušeno

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - V Donbasu dnes mělo začít nové příměří vyhlášené se zahájením školního roku. Pozorovací mise OBSE, která v oblasti působí, ale od dnešní půlnocí zaznamenala už více než 70 případů porušení klidu zbraní.

Na východoukrajinské frontové linii bylo od začátku konfliktu v roce 2014 vyhlášeno už několik příměří, agentura TASS dříve uvedla, že jich bylo jednadvacet. Většinu z nich strany konfliktu porušily už v prvních hodinách.

"Strany musejí dodržovat své opětovné závazky. Palba musí nyní ustat, abychom ochránili civilisty na obou stranách kontaktní linie," uvedl dnes v prohlášení zástupce šéfa OBSE Alexander Hug.

Konflikt na východě Ukrajiny propukl krátce po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. Podle OSN si boje od té doby vyžádaly na 10.000 životů, své domovy opustilo několik milionů lidí.

Témata:  Ukrajinská krize OBSE Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy