Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válečné zločiny v Jemenu? Arabská koalice zkritizuje zprávu OSN

Eurofighter Royal Saudi Air Force
Eurofighter Royal Saudi Air Force
Foto: cisco.com

Rijád - Arabská koalice vedená Saúdskou Arábii, která bojuje proti šíitským povstaleckým Húsíům v Jemenu, zkritizovala novou zprávu o Jemenu, kterou zpracovali experti pověření OSN. Prý je nepřesná.

Odborníci ve zprávě mimo jiné konstatovali, že některé akce koalice by mohly být považovány za válečné zločiny, protože zasáhly velké množství civilistů.

Podle Ryjídu má ale dokument trhliny. "Zpráva nezmínila roli Íránu v pokračování války v Jemenu a jeho pokračující podporu Húsíů navzdory jasným důkazům, které koalice poskytla mezinárodnímu společenství," uvádí se v prohlášení zveřejněném saúdskou státní tiskovou agenturou.

Jak koalice dodala, na zprávu bude reagovat a předloží v dohledné době "komplexní a detailní právní odpověď".

Podrobnou zprávu o situaci v Jemenu zveřejnili v úterý odborníci, které pověřila Rada OSN pro lidská práva vyšetřováním. Zpráva vychází před mírovými rozhovory mezi jemenskou vládou a šíity, jež OSN svolala do Ženevy na 6. září.

Témata:  Saúdská Arábie Jemen OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy