reklama

Maas to podle agentury DPA řekl s poukazem na váznoucí jednání o brexitu po rozhovoru s hlavním unijním vyjednavačem o brexitu Michelem Barnierem. "Přitom je důležité, že tato záruka musí platit nezávisle na tom, jak EU a Velká Británie uspořádají svůj budoucí vztah," podotkl Maas.

Právě budoucí pravidla týkající se režimu na hranici mezi Irskem a Spojeným královstvím jsou jablkem sváru v jednáních o vztazích mezi Británií a EU po brexitu. K tomu dojde na konci března 2019.

Obě strany jednání se chtějí z obavy před politickým napětím vyhnout zavedení hraničních kontrol na irském ostrově. Londýn však odmítá návrhy EU a naopak.

Barnier připustil, že jde o jednu z nejcitlivějších otázek vyjednávání. Evropský vnitřní trh podle něj musí být i nadále chráněn kontrolami na vnějších hranicích. Zároveň ale musí být respektována Velkopáteční mírová dohoda z roku 1998, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku, zdůraznil Barnier.

Od té doby je hranice prakticky neviditelná a panují obavy, že by zavedení hraničních kontrol znovu rozpoutalo i sektářské násilí.

Mayová odmítá návrh EU, podle kterého by Severní Irsko zůstalo součástí celní unie, zatímco Anglie, Wales a Skotsko by ji opustily.