Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o manévry USA a Jižní Koreje: Trump nechce utrácet peníze, Pentagon se mu postavil

USS Decatur, U.S. Navy
USS Decatur, U.S. Navy
Foto: navy.mil

Washington - Administrativa Donald Trump se zjevně neshodne ohledně manévrů v Korejského poloostrova. Šéf Pentagonu Jim Mattis v úterý uvedl, že USA nebudou rušit menší vojenská cvičení s Jižní Koreou. Prezident je naopak přesvědčen, že není nutné utrácet peníze za vojenská cvičení USA a Jižní Koreje. Opět zdůraznil svůj dobrý vztah s diktátorem.

Trump míní, že Čína na Severní Koreu vyvíjí "ohromný tlak", ale Peking zároveň Pchjongjangu poskytuje "značnou podporu, například palivo, hnojiva a další komodity", uvedl Bílý dům v prohlášení, které Trump zaslal prostřednictvím twitteru.

"Prezident (Trump) považuje svůj vztah s Kim Čong-unem za velmi dobrý a vřelý, a proto není důvod nyní utrácet vysoké částky za společné manévry USA a Jižní Koreje," stálo dále v prohlášení.

"Prezident může nicméně společné vojenské cvičení (USA) s Jižní Koreou a Japonskem, okamžitě zahájit, pokud bude chtít," upozornil Bílý dům.

"V tuto chvíli nemáme v plánu rušit žádná další cvičení," řekl přitom v úterý Mattis s tím, že zatím nebylo rozhodnuto o velkých cvičeních v příštím roce.

Témata:  Donald Trump Jižní Korea Severní Korea Pentagon U.S. ARMY

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy