reklama

Macron ve středu večer při návštěvě Dánska na otázku týkající se výsledku setkání maďarského premiéra Viktora Orbána a Mattea Salviniho řekl, že oba tito protiimigračně zaměření politici by v něm měli vidět "svého hlavního oponenta v Evropě". "Nedaruji nic nacionalistům a těm, kdo hlásají nenávist," dodal Macron.

"Macron by měl mít dost slušnosti, aby mlčel a nepoučoval Italy," reagoval dnes italský vicepremiér Salvini, šéf protiimigrační Ligy. "Od začátku loňského roku bylo na francouzských hranicích s Itálií více než 40.000 vrácení (osob), což je na hony daleko od solidarity a přijímání (migrantů)," dodal.

Podle statistik italského ministerstva vnitra bylo loni od francouzských hranic vráceno 30.911 lidí, přičemž 10.407 byli cizinci s platným povolením k pobytu v Itálii. Od začátku letošního roku do 28. srpna totéž potkalo dalších 17.476 osob, z nichž 6561 mělo platné povolení k pobytu.

"Jsou mezi nimi ženy a děti. Měla by tohle být ta 'vítající a pomáhající' Evropa, o níž ten 'dobrý muž' Macron a ti (další) 'dobří hoši' hovoří?" prohlásil ironicky Salvini.

Macrona rovněž nazval tlučhubou. "Nepřijímáme žádné řeči o solidaritě. Itálie už nebude evropským uprchlickým táborem. Sladký život pro pašeráky lidí a pro 'dobré muže' končí," prohlásil Salvini podle rakouské agentury APA.