Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini vrátil úder Macronovi za moralizování o migrantech: Ať mlčí a nepoučuje italy

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Řím/Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu zkritizoval Itálii ohledně postupu vůči migrantům. Italský ministr vnitra Matteo Salvini si to nenechal líbit.

Macron ve středu večer při návštěvě Dánska na otázku týkající se výsledku setkání maďarského premiéra Viktora Orbána a Mattea Salviniho řekl, že oba tito protiimigračně zaměření politici by v něm měli vidět "svého hlavního oponenta v Evropě". "Nedaruji nic nacionalistům a těm, kdo hlásají nenávist," dodal Macron.

"Macron by měl mít dost slušnosti, aby mlčel a nepoučoval Italy," reagoval dnes italský vicepremiér Salvini, šéf protiimigrační Ligy. "Od začátku loňského roku bylo na francouzských hranicích s Itálií více než 40.000 vrácení (osob), což je na hony daleko od solidarity a přijímání (migrantů)," dodal.

Podle statistik italského ministerstva vnitra bylo loni od francouzských hranic vráceno 30.911 lidí, přičemž 10.407 byli cizinci s platným povolením k pobytu v Itálii. Od začátku letošního roku do 28. srpna totéž potkalo dalších 17.476 osob, z nichž 6561 mělo platné povolení k pobytu.

"Jsou mezi nimi ženy a děti. Měla by tohle být ta 'vítající a pomáhající' Evropa, o níž ten 'dobrý muž' Macron a ti (další) 'dobří hoši' hovoří?" prohlásil ironicky Salvini.

Macrona rovněž nazval tlučhubou. "Nepřijímáme žádné řeči o solidaritě. Itálie už nebude evropským uprchlickým táborem. Sladký život pro pašeráky lidí a pro 'dobré muže' končí," prohlásil Salvini podle rakouské agentury APA.

Témata:  uprchlíci Itálie Francie Matteo Salvini Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy