Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na severu Sýrie zbývá porazit 10 tisíc islámských teroristů, OSN se děsí útoků chemickými zbraněmi

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - OSN dnes oznámila, že v provincii Idlib na severozápadě Sýrie operuje ještě kolem 10 tisíc ozbrojených islamistů z řad An-Nusra a Al-Káidy. Panují obavy, že se případná ofenzíva Asadovy armády změní v jatka a další uprchlickou krizi.

Počet odhadl zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, podle kterého takovéto množství "teroristů" je zapotřebí ještě porazit. Informovala o tom agentura Reuters.

Již několik týdnů se spekuluje o tom, že se syrská armáda chystá s ruskou vzdušnou podporou k ofenzívě v provincii Idlib, kterou kromě radikálních skupin ovládají také umírněnější oponenti Damašku.

De Mistura dnes označil za nezbytné, aby se v očekávaném střetu jak syrské vládní síly, tak bojovníci An-Nusry vyvarovali použití chemických zbraní. 

Případné boje ohrozí kolem dvou milionů civilistů. De Mistura proto vyzval k vytvoření "humanitárních koridorů", jimiž by místa bojů v Idlibu mohli opustit civilisté. 

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Al-Káida

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy