Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety USA v Sýrii a Iráku zřejmě zabily tisíce civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Washington - Nálety mezinárodní koalice pod velením USA si v Sýrii a v Iráku od začátku operace proti teroristům v roce 2014 vyžádaly podle oficiální statistiky životy 1061 civilistů. Realita ale bude patrně mnohem děsivější.

"Od srpna 2014 do července 2018 koalice podnikla celkem 29.920 náletů... Podle dostupných informací koalice odhaduje, že při koaličních náletech bylo za toto období omylem zabito 1061 civilistů," citovala z prohlášení koalice agentura Reuters.

Koalice v červenci přezkoumala 18 případů, kdy byli v důsledku koaličních náletů nahlášeni mrtví civilisté. V 15 z těchto případů koalice dospěla k závěru, že tvrzení o mrtvých civilistech byla nedůvěryhodná. 

Na konci července koalici zbývalo k přezkoumání 216 případů, které se týkaly nahlášených civilistů zabitých při koaličních náletech.

Nevládní pozorovatelská organizace Airwars, která počítá civilisty zabité při náletech po celém světě, naopak uvádí, že si nálety mezinárodní koalice v Iráku a Sýrii dosud vyžádaly životy nejméně 6575 civilistů. 

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE Irák

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy