Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci z lodě Aquarius přiletěli do Francie. Popsali útrapy, které prožili na cestě do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž/Valletta - Z Malty dnes odletělo do Paříže 59 uprchlíků, které před dvěma týdny na ostrov přivezla loď Aquarius a které se Francie rozhodla převzít. Súdánka Midra (29) přiznala, že o zemi, která ji má přijmout, neví nic. Přesto říká, že až zavolá domů zprávu, že je ve Francii, její rodině se uleví.

Téměř pro všechny to byl první let v životě. To, že zamíří do Francie, se mnozí dozvěděli ani ne dva dny před odletem. "Vůbec jsme nespali, celou noc jsme slavili," popsala náladu před odletem Irène z Kamerunu. Byla šťastná, že může opustit Maltu, kde měla zakázáno vycházet z ubytovny.

Celkem bylo v letadle 12 žen. Jejich cestu na Maltu provázelo násilí. Další mladá Kameruňanka Dorcas byla v libyjské metropoli Tripolisu nucena k prostituci. "Byla jsem tam šest měsíců... Jednoho dne mě odvedli k moři a 25 nás naložili do člunu," líčí. Na moři strávili migranti tři dny "bez jídla a bez pití".

Bývalý eritrejský voják Habtommr byl na své cestě šest týdnů zadržován, dokud jeho blízcí nezaplatili výkupné 3300 dolarů. "Libyjci pijí, kouří, znásilňují chlapce i dívky, je to nelidské. Dnes jsem naživu, ale jakoby ve mně něco umřelo," popisuje své zkušenosti 36letý muž. 

Po příletu na pařížské letiště Roissy byli migranti rozděleni do několika autobusů, které s nimi zamířily do ubytoven v různých koutech Francie. "Bude to obtížné a s tím počítám. Ale vím, že to půjde," citovala AFP 23letého Nigerijce Augustina.

Témata:  uprchlíci Francie Malta

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy