reklama

Evropští politici v červnu opustili model kvót na rozdělování migrantů a chtějí přijít s novým řešením migrační problematiky. "Rakousko, které má předsednictví, by chtělo tuto problematiku aktivně řešit. Vyvrcholením předsednictví by měl být 19. a 20. září summit k migraci, neformální Evropská rada, která bude v Salcburku, kde Rakousko předpokládá, že by mohlo přijít s nějakým řešením. Chtěli by, aby se problematika nějak pohnula," řekla velvyslankyně v rozhovoru pro ČTK.

Problematika migrace je jednou z priorit rakouského předsednictví v EU a rakouský kancléř se v ní osobně angažuje. "Kurz si na začátku veškerou evropskou problematiku stáhl k sobě na úřad kancléře. To byl takový symbol, že chce hrát hlavní roli v Evropské unii, v evropské politice i v tom předsednictví. Hlavní linie předsednictví se tvoří u kancléře Kurze," řekla diplomatka.

Pro vyřešení problému nelegální migrace, k níž má Rakousko podobný postoj jako Česko, si Kurz buduje v Evropě alianci spojenců. Velvyslankyně uvedla, že do ní patří i český premiér Andrej Babiš (ANO), což se potvrdilo, když ho Kurz jako jednoho ze tří evropských lídrů v červenci pozval na mozartovské slavnosti do Salcburku. Rakouský kancléř také spolupracuje s bavorským zemským premiérem Markusem Söderem, jehož prostřednictvím chce prosazovat vliv i na německou spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové. 

Velvyslankyně odmítla, že by prostřednictvím Svobodné strany Rakouska (FPÖ) mohlo mít na Kurzovu a případně i evropskou politiku vliv Rusko. "To v žádném případě. Pan kancléř Kurz opakovaně prohlásil, že se nic nemění na přístupu Evropy k sankcím (proti Rusku)a na tom, že Rakousko je proevropská země pevně ukotvená v této struktuře," řekla.

Připustila však, že FPÖ má vazby na Rusko i na jeho prezidenta Vladimira Putina. "FPÖ má smlouvu o spolupráci s Jednotným Ruskem o financování," řekla. Ruský prezident se nedávno zúčastnil svatby rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové, kterou do vlády jako nestraničku nominovala FPÖ.

Rakousko má ale i jinak podle velvyslankyně dlouhodobý a pragmatický vztah k Rusku. Ruští politici mají koupené některé hotely v Alpách a rakouská společnost OMV dlouhodobě nakupuje ruský zemní plyn a nedávno se dohodla na prodloužení smlouvy.