reklama

Prohlásil to dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Zacharčenkovo páteční zabití označil za "ukrajinskou provokaci, jasně zaměřenou na zmaření mírových dohod z Minsku".

"Za této situace nelze jednat o nejbližších schůzkách v normandském formátu, jak si to přejí mnozí evropští partneři," řekl Lavrov podle agentury TASS. Situace podle něj vyžaduje seriozní analýzu a tomuto vyhodnocení se ruská strana věnuje.

Při výbuchu nastražené bomby přišel o život Zacharčenko a jeho tělesný strážce, dalších 12 lidí podle separatistů vyvázlo se zraněním. V kritickém stavu je jeden z ministrů povstalecké vlády.

Separatisté z atentátu v doněcké restauraci podezírají Kyjev. Ukrajinská tajná služba přičetla Zacharčenkovu likvidaci vyřizování účtů mezi povstalci, ale podle ní je také možné, že se povstaleckého vůdce zbavili sami Rusové, kterým se stal nepohodlným.

O "normandském" formátu se hovoří kvůli tomu, že vůdci Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny poprvé spolu jednali o konfliktu na východě Ukrajiny právě v Normandii v srpnu 2014, na oslavách výročí vylodění Spojenců. V únoru 2015 pak vůdci čtyř zemí v Minsku vyjednali dohody, které měly vést k urovnání konfliktu. Od té doby sice intenzita bojů poklesla, ale k přestřelkám dochází prakticky ustavičně.

Konflikt v Donbasu na východě Ukrajiny si od svého propuknutí v dubnu 2014 vyžádal více než 10.000 obětí na životech. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to popírá.