Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA sebraly vojenskou pomoc Pákistánu, nebojuje s radikály

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy se rozhodly odebrat část vojenské pomoci Pákistánu, který podle Washingtonu nepodniká dostatečné kroky v boji proti islamistickým radikálům. Rozhodnutí ministerstva obrany se týká podpory ve výši 300 milionů dolarů ((6,6 miliardy korun), které byly součástí již dříve zmrazené pomoci. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že Pákistán podporuje extremistické hnutí Tálibán a poskytuje jeho členům útočiště v boji o moc v sousedním Afgánistánu. Pákistánská vláda to dlouhodobě odmítá.

Po lednovém rozhodnutí zmrazit pomoc v rámci takzvaných fondů koaliční podpory, sloužících na financování protiteroristických operací, měl ministr obrany James Mattis do konce prázdnin čás vyhodnotit, zda Pákistán učinil v tomto směru nějaký pokrok.

"Protože Pákistán nepodniká roznodné akce na podporu jihoasijské strategie, bylo zbývajících 300 milionů dolarů určeno k jiným účelům," uvedl mluvčí Pentagonu Kone Faulkner. Letos jde podle něho již o druhou částku, o niž Islámábád kvůli podpoře teroristů přijde - v prvním případě to bylo 500 milionů dolarů.

Wasnington se podle médií snaží těmito kroky zvýšit tlak na Pákistán, v jehož silách je podle expertů dělat pro potlačení radikálů mnohem více. Podle USA se v současnosti v Pákistánu skrývají někteří přední představitelé Tálibánu. USA tam v minulosti zlikvidovaly dva z nejhledanějších mužů: V roce 2016 byl zabit při náletu amerického bezpilotního letounu tehdejší šéf Tálibánu mulla Muhammad Mansúr. V roce 2011 zase američtí vojáci odhalili a usmrtili v pákistánském městě Abbottábád šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Témata:  USA Pákistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy