Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí na Blízkém východě další válka? Íránský duchovní promluvil

Alí Chameneí, íránský ajatolláh
Alí Chameneí, íránský ajatolláh
Foto: de.academic.ru

Teherán - Vypuknutí ozbrojeného konfliktu není v současnosti pravděpodobné, íránská armáda by ale měla být připravená a ostražitá. Podle agentury Reuters to dnes zástupcům íránských vzdušných sil řekl íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. Íránské ministerstvo obrany už v sobotu informovalo, že plánuje vylepšit výkonnost svých balistických raket i střel s plochou dráhou letu.

"Ajatolláh Chameneí zdůraznil, že na základě politických úvah není pravděpodobné, že by vypukl válečný konflikt, doplnil ale, že ozbrojené síly musí být ostražité... a musí zvýšit své kapacity pokud jde o personál i vybavení," uvedla oficiální webová stránka nejvyššího duchovního vůdce islámské republiky.

Už v sobotu státní agentura IRNA s odvoláním na ministerstvo obrany informovala, že Teherán plánuje vylepšit výkonnost svých balistických raket i střel s plochou dráhou letu. Chce též pořídit stíhačky nové generace a ponorky. Írán dlouhodobě tvrdí, že jeho raketový program má pouze obrannou funkci, a odmítá o něm vyjednávat, jak požadují USA a Evropa.

Írán v roce 2015 se Spojenými státy, Francií, Británií, Německem, Čínou, Ruskem a EU podepsal dohodu o omezení svého jaderného programu, která dočasně snížila dlouhodobé napětí mezi blízkovýchodní zemí a Západem. Americký prezident Donald Trump ale letos v květnu oznámil, že USA od dohody odstupují a minulý měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Teherán a Washington si od té doby opět vyměňují ostrá slova.

Íránský prezident Hasan Rúhání v červenci uvedl, že "Amerika by měla vědět, že válka s Íránem je matkou všech válek". Trump následně varoval před "následky, jakým v dějinách čelil dříve jen málokdo", pokud Írán Spojené státy ohrozí. Velitel íránských revolučních gard Kásem Solejmání v reakci na to varoval, že jeho vojáci jsou na střet s USA připraveni.

Témata:  Írán Alí Chameneí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy