Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Chemnitzu je opět živo. Probíhá koncert proti pravicovému extremismu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Chemnitz - Minutou ticha za zavražděného Daniela Hilliga začal v centru východoněmeckého Chemnitzu (Saské Kamenice) koncert proti rasismu a pravicovému extremismu. V publiku je mnoho tisíc lidí a pořadatelé očekávají, že by jich celkem mohlo dorazit kolem 20.000. Dění v Chemnitzu, které vyhrotila právě vražda pětatřicetiletého Němce, z níž je podezřelá dvojice migrantů, nadále hýbe německou politickou scénou. Od té doby pak město zažilo řadu demonstrací, z nichž některé doprovodily výtržnosti a útoky na přistěhovalce.

"Jsme různí, ale v jedné věci mluvíme stejnou řečí - nedáváme žádný prostor štvanicím na lidi, žádný prostor rasismu," prohlásila v úvodu dnešní akce jedna z řečnic. Dav lidí, z nichž řada třímá transparenty, jí odpověděl skandováním hesla "Nacisti pryč".

Vedle vyslání jasného signálu proti neonacismu je cílem dnešního koncertu, který se koná u kostela Johanniskirche, také vybrání peněz na podporu rodiny Daniela Hilliga a protifašistických iniciativ v Sasku.

Akce, která vyvrcholí vystoupením slavné kapely Die Toten Hosen kolem 21:00, se ale neobešla bez kontroverzí. Město Chemnitz kvůli ní nepovolilo dvojici demonstrací, které dnes v bezprostřední blízkosti chtěly uskutečnit pravicové organizace. Terčem kritiky ze strany generální tajemnice křesťanských demokratů Annegret Krampové-Karrenbauerové se pak stal německý prezident Frank-Walter Steinmeier za to, že koncert sdílením na facebooku podpořil, přestože na něm vystoupí skupina Feine Sahne Fischfilet, která má podle některých blízko k levicovému radikalismu. Sociální demokraté se v reakci na to zase obratem ptali, jestli politička CDU v nynější situaci nemá nic lepšího na práci.

Situace ve čtvrtmilionovém Chemnitzu, který leží nedaleko hranic s Českem, se vyhrotila 26. srpna po zabití Hilliga. Protestů ve městě se podle policie účastnila také řada pravicových radikálů. Dnes saské úřady také informovaly o tom, že už obdržely sedm trestních oznámení ze strany novinářů, které někdo při protestech napadl.

Témata:  koncerty extremismus Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy