Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach z hadů? Univerzita nemůže sehnat dobrovolníky pro výzkum

Krajta, autor: Tigerpython
Krajta, autor: Tigerpython
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Basilej - Vědci z univerzity v Basileji narazili na nečekaný problém. Již měsíce marně shání dobrovolníky, kteří by se zapojili do studie, která hledá způsob, jak překonat strachu z hadů (ofidiofobie).

Z potřebných 90 účastníků se jich zatím přihlásilo jen asi 30, informoval list Basler Zeitung. "Lidé se strachem z hadů mají podobné pocity jako lidé, kteří se bojí pavouků. Snaží se vyhnout jakémukoli kontaktu s tímto zvířetem a co nejrychleji se od něj vzdálit," uvedla Nathalie Schicktanzová z oddělení kognitivních neurověd basilejské univerzity.

Vhodné účastníky výzkumu ve věku 18 až 35 let, kteří dostanou 120 franků (2700 korun), se ale už několik měsíců nedaří najít a to i přes to, že je univerzita hledá už i pomocí inzerátů v basilejských tramvajích.

Důvodem není skutečnost, že by lidé ve městě u hranic s Francií a Německem byli nějak zvlášť nebojácní. "Strach z hadů je přibližně stejně rozšířený jako strach z pavouků," vysvětlila Schicktanzová. "Problém je spíš to, že tu skoro žádní hadi nejsou, a lidé s nimi tak velmi zřídka přijdou do kontaktu," dodala. Často se proto stává, že se lidé k účasti na studii sice přihlásí, když ale před sebou hada uvidí, zjistí, že z něj vlastně strach vůbec nemají. 

Témata:  hadi vědci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy