Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko trápí supertajfun Jebi. Doprava kolabuje, tanker narazil do mostu

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Tokio - Více než milion obyvatel Japonska dostal doporučení k evakuaci kvůli tajfunu Jebi, který dnes zasáhl západní pobřeží země. Zrušeno bylo přes 700 letů a také množství trajektových a železničních spojů. Pozastaven byl i provoz na trase rychlovlaků mezi Tokiem a Ósakou. Japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu uvedlo, že na západě Japonska byly přerušeny dodávky elektřiny pro zhruba 177.000 odběratelů.

Tajfun Jebi - jehož název znamená v korejštině vlaštovka - udeřil na pevninu na nejmenším z hlavních japonských ostrovů Šikoku kolem poledne místního času (05:00 SELČ). O několik hodin později se prohnal kolem západního pobřeží největšího japonského ostrova Honšú a zamířil dál na sever.

Japonský meteorologický ústav uvedl, že tajfun provázejí husté lijáky a vichr o rychlosti 160 kilometrů v hodině, který v nárazech dosahuje až 215 kilometrů. Zatím nejsou zprávy o tom, že by si živel vyžádal nějaké oběti na lidských životech, hlášena jsou ale lehká zranění.

Ve městě Ósaka na ostrově Honšú byl kvůli tajfunu uzavřen americký konzulát a také oblíbený zábavní park Universal Studios Japan. Některé firmy v postižených oblastech vyzvaly zaměstnance, aby dnes zůstali doma, a některé školy zrušily vyučování.

Na ósackém mezinárodním letišti Kansai, které leží na umělém ostrově, byly zaplaveny ranveje. Do mostu, který spojuje letiště Kansai s pevninou, narazil kvůli silnému větru námořní tanker a poškodil ho. Tanker byl prázdný, takže další škody nevznikly a také posádka vyvázla bez zranění, sdělila japonská pobřežní stráž.

Na záběrech japonské televize ze západních oblastí země bylo vidět vysoké vlny narážející na pobřeží, kamion převrácený na bok, spadlé stromy či kus plechu hnaný vichrem přes parkoviště.

Metropole Tokio je od centra bouře dost vzdálena, až do dnešního večera lze ale ve městě očekávat silné srážky a vichr.

Témata:  Japonsko počasí Tajfun

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy