reklama

Tajfun, který přinesl silné srážky, je poslední z řady bouří, které letos v létě zasáhly Japonsko. Zhruba 3000 lidí muselo noc na dnešek strávit na mezinárodním letišti Kansai v západní provincii Ósaka. Letiště je zbudováno na umělém ostrově a bylo částečně zaplaveno. I dnes zůstává letiště uzavřeno; zrušeno bylo 162 letů. Letiště by se přitom mohlo znovuotevření dočkat během několika dnů až jednoho týdne, informoval deník Jomiuri šimbun.

Do mostu, který spojuje letiště s pevninou, narazil v úterý kvůli silnému větru námořní tanker a poškodil ho. Tanker byl prázdný, takže další škody nevznikly a také 11 lidí na palubě vyvázlo bez zranění.

Jedenadvacátý tajfun této sezony poničil také mnoho domů a narušil železniční dopravu. Uprostřed víru dosahuje vítr rychlosti až 216 kilometrů za hodinu.

Tajfun Jebi - jehož název znamená v korejštině vlaštovka - udeřil na pevninu na nejmenším z hlavních japonských ostrovů Šikoku v úterý kolem poledne místního času (05:00 SELČ). O několik hodin později se prohnal kolem západního pobřeží největšího japonského ostrova Honšú a zamířil dál na sever.