Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vězněný Krejčíř v JAR hrozí: Pošlete mě domů, nebo vám uteču

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Johannesburg - Radovan Krejčíř, který si v Jihoafrické republice odpykává trest za pokus vraždu a únos, se chce vrátit do České republiky. Jeho právník varoval ministra spravedlnosti JAR, že pokud nebude vydán, může se Krejčíř opět pokusit uprchnout. Zároveň advokát naznačil, že jihoafrického ministra spravedlnosti zažaluje, pokud Krejčíře nepošle do jeho vlasti, napsal dnes server timeslive.co.za.

Na jaře jihoafrický soud rozhodl, že Krejčíř, jehož se domáhají české úřady, může být vyhoštěn, ale konečné rozhodnutí ponechal na ministru spravedlnosti. Pražský vrchní soud letos v březnu Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů a Česká republika usiluje o Krejčířovo vydání z JAR od roku 2007.

"Nepříjemnou realitou je, že dokud bude Krejčíř vězněn v JAR, a to bez naděje na podmínečné propuštění, bude nadále vysoce rizikovým vězněm, u kterého hrozí útěk. Pokud by se něco takového stalo, znamenalo by to nepochybně pro jihoafrickou vládu vážně potíže," napsal minulý týden v dopise adresovaném ministru spravedlnosti Michaelu Masuthaovi Krejčířův právník Eric Mabuza.

Kancelář ministra spravedlnosti uvedla, že dopis obdržela a očekává, že Krejčíř záležitost předloží soudu.

Krejčíř se dostal znovu do popředí pozornosti médií minulý měsíc, když z vězeňské cely za pomoci propašovaného mobilu poskytl rozhovor jedné z jihoafrických rozhlasových stanic. Obvinil v něm jihoafrické činitele, že se vůči němu spikli a že jej vězní za nelidských podmínek.

Hned po interview začaly úřady zjišťovat, jak mohl vězeň navázat podobný kontakt s okolním světem, a nařídily zpřísnit bezpečnostní opatření ve věznici.

Krejčíř uprchl z České republiky před policejním vyšetřováním v roce 2005. V JAR žije od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. V Jihoafrické republice čelí řadě obvinění; jediný případ, který zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, ve kterém Krejčíř dostal 35 let vězení. Od té doby se podle policie pokusil přinejmenším čtyřikrát o útěk.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy