Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Lhář a zloděj", "Babiš do vazby". Českého premiéra v Německu čekala Merkelová i demonstranti

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Diskusí se zástupci německých think-tanků a položením věnce u památníku berlínské zdi zahájil dnes dopoledne český premiér Andrej Babiš svou první oficiální návštěvu Německa. Jejím nejdůležitějším bodem je jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Český premiér položil věnec u části památníku, na níž jsou fotografie obětí rozděleného Berlína. Kytici přinesl také k místu, které připomíná příspěvek zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) k pádu berlínské zdi. Doprovázel ho ředitel památníku, jenž premiérovi popsal osudy několika lidí, kteří se neúspěšně pokusili přes berlínskou zeď uprchnout.

Babiš je na své první oficiální návštěvě Německa ve funkci českého premiéra, a proto ho před budovou kancléřství čekala nastoupená čestná stráž i česká a německá hymna. Jak mu Merkelová s úsměvem řekla, takové uvítání ho zde čeká jen jednou. Příští návštěva už se obejde bez podobné ceremonie.

Tu dnes ze vzdálenosti několika desítek metrů sledovalo podle odhadu zpravodaje ČTK asi 30 až 40 demonstrantů, kteří skandovali hesla jako "Babiš je lhář a zloděj", "Babiš do vazby" nebo "Babiš je hrozba Evropy". Někteří přitom drželi transparenty nebo českou a unijní vlajku.

Témata:  Andrej Babiš Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy