Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panama Papers odhalují, jak klienti ukryli miliony

Skandál Panama Papers
Skandál Panama Papers
Foto: Pixabay

New York - Američan William Ponsoldt během let vydělal desítky milionů dolarů díky tomu, že dokázal vybudovat mnoho úspěšných firem. Renovoval obytné budovy v New Yorku, choval arabské koně, vedl jachtklub na Bahamách, kamenolom v Michiganu, továrnu na automobilové součástky v Kanadě a dokonce i hedgeový fond, v němž bylo mnoho milionů dolarů.

 Když se přiblížil čas odchodu do důchodu, vznesl Ponsoldt z města Jensen Beach na Floridě speciální žádost na právní firmu Mossack Fonseca, která sídlí v Panamě a která byla dobře etablovaná ve světě zahraničních financí. Chtěl vědět, jak by mohl své peníze důvěrně přesunout na zahraniční bankovní účty a pak je využít ke koupi nemovitostí a na úspory pro své děti.

"Je manažerem jednoho z nejbohatších hedgeových fondů na světě," napsal právník společnosti Mossack Fonseca, když se jí Ponsoldt v roce 2004 ozval. "Primárním cílem je zachovat největší možnou důvěrnost a ideálně otevřít bankovní účty, aniž by bylo zveřejněno jeho jméno coby soukromé osoby." Aneb jak ve zkratce firma vysvětlila: "Potřebuje schéma ochrany vkladů, které se mu pokusíme prodat."

Tím začal vztah, který trval přinejmenším do roku 2015 a během něhož Mossack Fonseca spravovala osm schránkových společností a nadaci ve prospěch jeho rodiny. V rámci tohoto vztahu firma převedla do zahraničí prostřednictvím sedmi bank v šesti zemích nejméně 134 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč), z nichž by se jen minimum dalo přímo vystopovat k Ponsoldtovi nebo jeho dětem.

Tyto transakce a jim podobné pro celou škálu bohatých klientů jsou do mimořádných podrobností vylíčeny v hromadě interních písemností společnosti Mossack Fonseca, které se dostaly na veřejnost a vžilo se pro ně označení Panamské dokumenty (Panama Papers). Tyto materiály dostal nejprve německý list Süddeutsche Zeitung a Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů, a nyní je má k dispozici také list The New York Times.

Témata:  USA Panama Papers

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy