Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panama Papers odhalují, jak klienti ukryli miliony

Skandál Panama Papers
Skandál Panama Papers
Foto: Pixabay

New York - Američan William Ponsoldt během let vydělal desítky milionů dolarů díky tomu, že dokázal vybudovat mnoho úspěšných firem. Renovoval obytné budovy v New Yorku, choval arabské koně, vedl jachtklub na Bahamách, kamenolom v Michiganu, továrnu na automobilové součástky v Kanadě a dokonce i hedgeový fond, v němž bylo mnoho milionů dolarů.

 Když se přiblížil čas odchodu do důchodu, vznesl Ponsoldt z města Jensen Beach na Floridě speciální žádost na právní firmu Mossack Fonseca, která sídlí v Panamě a která byla dobře etablovaná ve světě zahraničních financí. Chtěl vědět, jak by mohl své peníze důvěrně přesunout na zahraniční bankovní účty a pak je využít ke koupi nemovitostí a na úspory pro své děti.

"Je manažerem jednoho z nejbohatších hedgeových fondů na světě," napsal právník společnosti Mossack Fonseca, když se jí Ponsoldt v roce 2004 ozval. "Primárním cílem je zachovat největší možnou důvěrnost a ideálně otevřít bankovní účty, aniž by bylo zveřejněno jeho jméno coby soukromé osoby." Aneb jak ve zkratce firma vysvětlila: "Potřebuje schéma ochrany vkladů, které se mu pokusíme prodat."

Tím začal vztah, který trval přinejmenším do roku 2015 a během něhož Mossack Fonseca spravovala osm schránkových společností a nadaci ve prospěch jeho rodiny. V rámci tohoto vztahu firma převedla do zahraničí prostřednictvím sedmi bank v šesti zemích nejméně 134 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč), z nichž by se jen minimum dalo přímo vystopovat k Ponsoldtovi nebo jeho dětem.

Tyto transakce a jim podobné pro celou škálu bohatých klientů jsou do mimořádných podrobností vylíčeny v hromadě interních písemností společnosti Mossack Fonseca, které se dostaly na veřejnost a vžilo se pro ně označení Panamské dokumenty (Panama Papers). Tyto materiály dostal nejprve německý list Süddeutsche Zeitung a Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů, a nyní je má k dispozici také list The New York Times.

Témata:  USA Panama Papers

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy