Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na francouzského Dunkerku likvidují uprchlický tábor, žily v něm stovky iráckých Kurdů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - V severofrancouzském přímořském městě Grande-Synthe nedaleko Dunkerku dnes úřady zahájily evakuaci tábora migrantů. Podle místních představitelů v něm žilo ve špatných podmínkách 500 až 800 uprchlíků, převážně iráckých Kurdů, kteří doufali, že se jim podaří dostat do Británie.

Na evakuaci dohlíželi imigrační úředníci a zhruba 200 příslušníků bezpečnostních složek. Akce, jejímž cílem bylo dostat migranty pod střechu, se podle agentury AFP obešla bez incidentů.

Migranti, kteří projevili zájem požádat o azyl ve Francii, byli převezeni do uprchlických středisek. Ty, kteří tak nechtěli učinit, si převzala policie, která prověří jejich situaci. Tábor zatím v autobusech opustilo asi 250 lidí, píše francouzský tisk.

Táboru u nákladního nádraží úřady přezdívaly Džungle po vzoru tábora u nedalekého Calais, kde žilo několik tisíc běženců a který úřady nechaly zlikvidovat v roce 2016. Provizorní uprchlickou vesnici u Grande-Synthe úřady vyklízejí pravidelně, ale migranti se do ní vracejí. Naposledy byl tábor evakuován v červnu.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.