reklama

Oba prezidenti se každý zvlášť setkali s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou, která rozhovory zprostředkovává. Mogheriniová poté v prohlášení uvedla, že potíže v rozhovorech týkajících se bývalé jihosrbské autonomní oblasti obývané silnou srbskou menšinou přetrvávají.

Vučić a jeho kosovský protějšek Thaçi v poslední době naznačovali možnou výměnu území, ale nepřímo a velmi opatrně - s použitím termínů jako demarkace či korektura původní administrativní hranice mezi Srbskem a Kosovem. Hlava Srbska plánuje v neděli oznámit svůj již dlouho slibovaný plán řešení problému vztahů Srbska s Kosovem. V zásadě se ale neví, jaká je Vučičova konkrétní představa.

Většinou Albánci osídlené Kosovo vyhlásilo jako poslední z území kdysi ovládaných z Bělehradu svou nezávislost v únoru 2008, Srbsko však odtržení své jižní provincie nikdy nepřijalo. Úvahy o výměně území ale narážejí na odpor, a to nejen v Evropské unii, ale také u značné části albánské i srbské politické scény. Nesouhlasí s tím ani velmi vlivná srbská pravoslavná církev.