reklama

Jednatřicetiletý Papadopoulos je první z bývalých Trumpových poradců, který přistoupil na spolupráci s týmem zvláštního vyšetřovatele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Roberta Muellera, jenž se zabývá kauzou údajného ruského vlivu na volby. Loni v říjnu se přiznal, že lhal agentům FBI o svém kontaktu s maltským profesorem Josephem Mifsudem, který mu sdělil, že Rusové mají kompromitující materiál o Trumpově soupeřce Hillary Clintonové.

S agenty FBI poradce pro zahraniční politiku hovořil v lednu 2017 a řekl jim tehdy, že se o kompromitujícím materiálu dověděl ještě před tím, než se zapojil do kampaně. Vyšetřovatelé ale zjistili, že tak učinil už jako spolupracovník budoucího prezidenta.

Vzhledem k dohodě o své vině žádal Papadopoulos podmínečný trest, ale žalobci s tím nesouhlasili a požadovali půlroční vězení. Podle nich poradce lhal ještě po uzavření dohody o spolupráci. Lží navíc zabránil FBI vyslechnout Mifsuda před jeho odjezdem z USA v únoru 2017.

Federální soud ve Washingtonu Papadopoulosovi nakonec uložil kromě čtrnáctidenního trestu odnětí svobody také roční dohled po propuštění a 200 hodin obecně prospěšných prací. Zaplatit bude muset rovněž pokutu ve výši 9500 dolarů (211.000 korun).

Papadopoulosův právník Thomas Breen při dnešním jednání řekl, že vyšetřování ruského vlivu na americké volby nejvíce poškodil Trump, když spustil kampaň o "lživém zpravodajství" a když vyšetřování FBI označil za hon na čarodějnice.

Papadopoulos řekl, že když agentům krátce po Trumpově loňské inauguraci lhal, byl "mladý, ambiciózní a chtěl zemi sloužit na nejvyšší úrovni". "Doufám, že dostanu druhou šanci, abych se napravil," řekl ještě před vynesením trestu u soudu. "Učinil jsem hrozivý omyl, jsem ale dobrý člověk," dodal.

Papadopoulos je považován za ústřední postavu vyšetřování vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016 - byl prvním, kdo přistoupil na spolupráci a je prvním, kdo si vyslechl rozsudek.

Na spolupráci s vyšetřovateli před časem přistoupil například i bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen. Někdejšího šéfa Trumpova volebního štábu Paula Manaforta v srpnu porota uznala vinným v deseti z 18 bodů obžaloby z defraudací a daňových podvodů. Jeho případ nicméně nesouvisí s prezidentskou kampaní a Manafort svou vinu popírá.