Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský armáda se střetla s Kurdy, zemřelo nejméně 18 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Damašek - Při střetu mezi vojáky syrského prezidenta Bašára Asada a kurdskou milicí podporovanou Spojenými státy dnes v severovýchodním syrském městě Kámišlí přišlo o život nejméně 18 lidí. S odkazem na sdělení Kurdů o tom informovala agentura Reuters.

Střet propukl poté, co konvoj syrské armády vjel do oblasti v centru města, kterou kontrolují bezpečnostní složky syrské kurdské milice YPG.

Přijeli do oblasti, kterou mají Kurdové pod kontrolu, zatýkali civilisty a stříleli na příslušníky jejich bezpečnostních složek, stálo v prohlášení kurdských policejních sil, které jsou známé jako Asájiš. Při střetu podle prohlášení přišlo o život sedm kurdských bojovníků a 11 příslušníků syrské armády.

Provládní zdroje naopak uvedly, že Kurdové na konvoj s vojáky syrské armády zaútočili a několik vojáků zabili. Konvoj podle zdrojů oblastí jen projížděl a měl namířeno na letiště.

Kurdská milice YPG, která stojí v čele Syrských demokratických sil (SDF), což je arabsko-kurdská koalice podporovaná Spojenými státy, kontroluje většinu města Kámišlí. Provládní vojska kontrolují část centra a letiště.

Kurdové nyní podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) mají pod kontrolou asi 30 procent syrského území a v průběhu konfliktu v Kurdy obývaných oblastech na severu země vytvořili de facto autonomní oblast. YPG nedávno jednala s představiteli syrské vlády o možnosti zachovat na severu Sýrie po válce autonomní kurdský region.

Témata:  Sýrie Kurdové Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy