reklama

Rozsudky, které padly v procesu se stovkami stoupenců islamistického exprezidenta Muhammada Mursího, potvrdil v sobotu egyptský soud. Odsouzení, mezi nimiž jsou prominentní islamisté, se však mohou proti verdiktu odvolat.

Bacheletová uvedla, že prokuratura neposkytla dostatek důkazů k prokázání viny jednotlivých obviněných a že vykonání rozsudků by představovalo "hrubé a nezvratné popření spravedlnosti". Upozornila rovněž, že obviněným bylo upřeno právo na individuální právníky a na předkládání důkazů. "Doufám, že egyptský odvolací soud verdikt přehodnotí tak, aby byly respektovány mezinárodní principy justice," prohlásila.

Rozsudky smrti nad 75 ze 739 lidí souzených kvůli účasti na protestu v roce 2013 na podporu Mursího vynesl káhirský soud 28. července, pak byl jeho verdikt postoupen k vyjádření velkému muftímu - nejvyšší náboženské autoritě v zemi. Jeho mínění není pro justici závazné, nicméně velký muftí rozhodnutí soudů obvykle schvaluje.

Agentura Reuters s odkazem na ochránce lidských práv uvedla, že při zákroku bezpečnostních složek při protestu na káhirském náměstí v srpnu 2013 bylo zabito více než 800 demonstrantů. Egyptská vláda tvrdí, že mnozí demonstranti měli zbraně a že při nepokojích přišlo o život 40 příslušníků egyptských bezpečnostních složek.