reklama

Ty uvedly, že jen pár hodin před tím policisté zneškodnili jiného sebevražedného útočníka, kterého zastřelili dříve, než stačil odpálit svou nálož.

Po celém městě dnes byla podle agentury Reuters slyšet střelba z automatických zbraní, kterou Masúdovi stoupenci dávali najevo svou podporu tomuto nezdolnému bojovníkovi tádžického původu, kterého zavraždili sebevražední atentátníci v září 2001.

Na pozadí blížících se říjnových parlamentních voleb v Afghánistánu a sílící rivalitou mezi afghánskými etnickými skupinami letošní vzpomínkový den za Masúda vyvolal v Kábulu napjatou atmosféru. Policie zablokovala preventivně hlavní silnice ve městě.

Charismatický velitel Masúd stál v čele odporu mudžáhidů proti sovětské okupaci země v 80. letech minulého století a poté proti hnutí Tálibán během pěti let jeho vlády od roku 1996 do roku 2001. Zavražděn byl dva dny před útoky z 11. září 2001 v USA, k nimž se přihlásila teroristická síť Al-Káida. Ty vedly Washington ke spuštění rozsáhlé vojenské operace v Afghánistánu, která Tálibán zbavila moci.