Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Rusku se nevyvíjejí dle představ Kremlu, lidé především protestují

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští politici se v den voleb obvykle obávají dvou věcí: nízké volební účasti a protestů, konstatovala agentura DPA. Obě provázejí podle ní i dnešní místní volby v řadě ruských regionů, je ale těžké posoudit, jestli mohou být hrozbou pro Kremlu věrné správní orgány. Demonstrace zejména proti důchodové reformě se uskutečnily a probíhají v řadě ruských měst, nejméně 150 jejích účastníků už bylo zatčeno. Volební účast v Moskvě činila v poledne pouhých 8,2 procenta.

Několik desítek lidí bylo zadrženo při protestech v sibiřském městě Omsku, informoval občanskoprávní portál OVD-Info. V Jekatěrinburgu byl podle zpráv v médiích zatčen i bývalý starosta této milionové metropole na Urale, kritik Kremlu Jevgenij Rojzman. Ten jako jediný opoziční politik ve vysoké správní funkci řídil chod čtvrtého největšího ruského města od roku 2013, v květnu ale rezignoval na protest proti zrušení přímých voleb starosty.

V Moskvě začal protest zaměřený především proti sporné plánované penzijní reformě teprve začátkem odpoledne. Policie mluví o zhruba 2000 účastnících, pozorovatelé ale vycházejí z mnohem vyššího počtu. K protestu pod heslem "Dožít do penze" vyzval opoziční předák Alexej Navalnyj. On sám ale sedí ve vězení kvůli jiné protestní akci.

V mnoha ruských regionech se dnes konají místní volby, v řadě z nich voliči navíc rozhodnou o místních parlamentech. Zájem vzbuzuje především volba starosty Moskvy, o nejvýznamnějším postu v ruské metropoli bude moci kolem 7,2 milionů Moskvanů rozhodovat do 22:00 místního času (21:00 SELČ).

Za jisté je považováno znovuzvolení dosavadního držitele této funkce, Kremlu věrného Sergeje Sobjanina. Jeho konkurenti nemají reálnou šanci na úspěch. Sobjaninovu práci pochválil prezident Vladimir Putin. "Vycházím z toho, že vůdčí styl zůstane zachován i v budoucnosti," řekl Putin, když hlasoval v Moskvě.

Experti vycházejí z očekávané nízké volební účasti v celé zemi. Mnozí občané podle nich chtějí svůj protest proti penzijní reformě vyjádřit i tím, že zůstanou doma.

Témata:  Rusko Alexej Navalnyj EuroZprávy.cz volby v Rusku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy